Psi seniori i njihove potreba

Jedno od najčešćih pitanja vlasnika pasa u našim apotekama je kada zapravo njihov ljubimac postaje senior, i šta bi mogli da urade kako bi odložili pojavu zdravstvenih problema i ublažili tegobe koje su prateća pojava procesa starenja.

Počnite svog psa da doživljavate i tretirate kao seniora od njegove 7. godine starosti i u najvećem broju slučajeva nećete pogrešiti. Rasne i individualne varijabilnosti su osnovni razlog zašto ne možemo precizno reći koji je to momenat, ali uz konsultacije sa veterinarima u našim apotekama to možemo i precizo odrediti. Ključni momenti u definisanju posebnih potreba seniora su: starost, rasa, telesna masa, stanje uhranjenosti, opšti uslovi života, kao i istorijat prethodno preležanih bolesti. Opšte pravilo je da male rase pasa (do 10 kg telesne mase) smatramao gerijatrijskim pacijentima od 11. godine života, srednje velike rase (10-25 kg telesne mase) od 9.-11. godine života, dok velike rase pasa (preko 25 kg telesne mase) smatramo gerijatrijskim pacijentima véć od 7.-9. godine života. Izuzetci su uvek tu da dodatno zakomplikuju situaciju, pa ako ste kojim slučajem vlasnik Mopsa, ali i nekolicine drugih rasa, kako srednje velikih npr. Engleski buldog, tako i velikih npr. Nemački ovčar, onda je od klučnog značaja da i pre 7. godine starosti budete u stalnom kontaktu sa veterinarom kako bismo na vreme uočili signale koji ukazuju na to da ljubimac zahteva poseban tretman.

Najčešći zdravstveni problemi starijih pasa:

1. Gojaznost – sa pratećim zdravstvenim problemima i bolestima
2. Bolesti zuba i usne duplje
3. Bolesti zglobova
4. Bolesti srca
5. Šećerna bolest
6. Poremećaji u funkcionisanju štitaste i nadbubrežne žlezde
7. Bolesti očiju
8. Bolesti bubrega i jetre
9. Neoplazije – tumorozne promene.

Koji su to saveti koje Vam uopšteno možemo dati, ako imate psa koji je u ovoj starosnoj kategoriji: redovni rutinski pregledi veterinara ( bar dva puta godišnje ), promenite ishranu svog ljubimca i prilagodite je njegovim potrebama, počnite sa redovnim korišćenjem suplemenata u zavisnosti od zdravstvenog stanja psa ( dodatci ishrani ), ne zaboravite da Vaš pas i dalje ima potrebe za fizičkim aktivnostima, ali ne preterujte sa istim. Ne zaboravite na redovne vakcinacije, dehelmintizacije ( čišćenja od crevnih parazita ), kao i zaštite od ektoparazita ( buve, krpelji i komarci ) jer su stariji psi podjednako podložni zaraznim i parazitskim bolestima kao i mladi psi, čak nekad i podložniji.

U narednim objavama ćemo se pozabaviti svim najčešćim zdrvstvenim problemima starijih pasa pojedinačno, i potrudićemo se da Vam damo korisne savete kojima ćemo pokušati da pomognemo vašim ljubimcima da dožive duboku starost i da u njoj zajedno uživate.

rotvajler

Rotvajler

13. 06. 2020
Previous Post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *