maltezer
Maltezer – Malteški pas

(lat. Canis Melitaeus, engl. Maltese dog)

Maltezer ili Malteški pas je definitivno jedna od najpopularnijih rasa pasa u gradskim sredinama, a postoji pregršt razloga zašto je omiljen i obožavan već 25 vekova. Da, dobro ste pročitali prvi pisani tragovi o ovoj rasi potiču još iz 5. veka p.n.e. i nalaze se na grčkim amforama iz ovog perioda, a naziv rase “Melitaei Catteli” pominje čak i Aristotel koji je pisao o njima oko 350. godine p.n.e.

Maltezer poreklo:

Tačno poreklo rase nije poznato, ali najkonkretniji dokazi upućuju na to da je Maltezer kao rasa nastao zapravo na području Azije i da vuče poreklo od Tibetanskog terijera, a da je u Evropu stigao migracijom nomadskih plemena koja su dolazila sa istoka. Sa početkom nove ere rasa se vezuje isključivo za mediteransko ostvo Maltu, pa otuda i naziv rase Maltezer.

Maltezer zanimljivosti:

Koliko su maltezeri posebni i šarmantni ukazuje i činjenica da su vekovima bili omiljena rasa na Evropskim dvorovima, a bili su gotovo obavezna pratnja dvorskih dama.  Elizabeth Taylor ih je takođe obožavala.

 Verovatno niste znali da je jedan od najbogatijih pasa svih vremena bio baš Maltezer.  Maltezerka bogatašica se zvala “Trouble“ , a od svoje vlasnice Leone Helmsli nasledila je 12 miliona dolara, vozila se svojim Mercedesom i privatnim avionom. Oni koji su je dobro poznavali kažu da je brzo zaboravila kako je živela pre nego što je usvojena, te je vrlo brzo postala jako drska i bezobrazna, a koristila je svaku priliku da ujede sve one sluge koje joj nisu bile po volji.

Maltezer karakteristike (temperament):

Maltezeri su klasični kućni psi izuzetno živahni i vesele naravi. Energija koju nose sa sobom će vas naterati da se satima igrate sa njima dok luduju i izvode vratolomije kakve niste ni predpostavljali da pas može da izvede. Izuzetno su privrženi i jako teško podnose odvajanje od vlasnika.

 Maltezeri nisu dečije igračke i ako možda izgledaju tako, pa na grublju igru znaju grubo i da odreaguju, te se ne preporučuje da budu sa malom decom bez nadzora odraslih osoba. Izuzetno su hrabri i obazrivi, tako da će na svaki sumnjiv šum odreagovati lavežom i upozoriti vlasnika na potencijalnu opasnost.

Maltezer karakteristike (eksterijer):

Maltezer spade u male rase pasa, tako da je prosečna težina odraslih primeraka u Evropi 3 do 5 kg, dok je prosečna visina u grebenu 20 do 25 cm.

Glava je blago zaobljena, a njuška izdužena. Na glavi dominiraju tamno  pigmentisana (crna) nosna pečurka oblika dugmeta, kao i tamno pigmentisane, okruglaste oči. Uši su trouglaste i padaju na napred prekrivajući otvor ušnog kanala, a često su obrasle dužom dlakom. Nosna pečurka tokom zimskih meseci, kada nije izložena suncu, može da posvetli i postane ružičasta ili svetlo braon (zimski nos), pojava je reverzibilnog karaktera tako da će nosna pečurka nakon ponovnog izlaganja suncu ponovo dobiti tamnu pigmentaciju.

Telo je kompaktno, visina je približno jednaka dužini, ili su nešto duži.  Rep je skoro uvek savijen.

Dlaka je duga, svilenkasta, ravna i bez poddlake. Kod nekih primeraka se može javiti kovrdžanje dlake iza ušiju što se smatra za manu. Dlaka je čisto bela, a toleriše se i nijansa svelte slonovače.

Maltezer u stanu:

 Odlično podnose život u stanu, nemaju poddlaku, a ako se redovno češljaju gotovo da se ne linjaju pa su savršeni kućni ljubimci za sve one koji imaju vremena i energije da im se dovoljno posvete. Preporučuju se i osobama koje su alergične na pseću dlaku. Ne preporučuju se porodicama sa malom decom.

Maltezer dresura:

Ako planirate da dresirate svog Maltezera preporučuje se da sa dresurom krenete već od 4. meseca starosti jer tada najbolje usvajaju komande. Naoružajte se strpljenjem jer znaju da budu jako tvrdoglavi i ne pribegavajte kaznama jer njih nikako ne vole. Nagrade i pohvale će dati savršene rezultate ako budete uporniji od njih.

Maltezer ishrana:

S obzirom na to da Maltezeri vrlo često imaju problema sa zubima preporučuje se suva, granulisana hrana. Prilikom odabira hrane povedite računa da je hrana u klasi super-premijum, a poželjno je da sadrži što veći procenat proteina koji su životinjskog porekla, kao i da je prilagođena starosnoj kategoriji u kojoj je vaš pas.

Maltezer održavanje i šišanje:

Maltezeri su zbog bele i duge dlake prilično zahtevni kada je u pitanju održavanje. Ako ne želite da dlaka vašeg ljubimca bude prljava i ućebana moraćete da ga češljate svakog dana, kupate jednom nedeljno, i vodite na šišanje na mesec i po dana. Najpopularnija frizura za Maltezere je tzv. “puppy cut “, koja podrazumeva istu dužinu dlake na celom telu 2,5-5 cm, koja je ujedno i najlakša za održavanje. Često vlasnicima veliki problem prave tamno prebojene zone isod očiju tzv. “tear staining” pa na higijenu ove zone treba posebno obratiti pažnju, a na tržištu postoji i nekoliko preparata koji uspešno rešavaju ovaj problem. Problemi sa zubima su kod

Maltezera vrlo česta pojava pa se preporučuje i čišćenje zuba 3-7 puta nedeljno četkicama i pastama koje su namenjene higijeni zuba kod pasa.

Maltezer zdravlje:

Zdravstveni problemi koji se mogu očekivati kod Maltezera su: problemi sa zubima (prelom, kamenac, prevremeno ispadanje), problem sa očima (iritacija rožnjače, entropija, čmičci, “tear staining”), povrede (iščašenja, prelomi), šejker sindrom belih pasa. Prosečan životni vek Maltezera je 12-15 godina.

Maltezer cena:

Prosečna cena šteneta Maltezera u Srbiji je od 150 do 300 evra, a cena pasa šampionskog porekla je i znatno viša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *