rotvajler
Rotvajler

(nem. Rottweiler)

Poreklo ove vrlo rasprostranjene i jedinstvene rase pasa je vrlo često tema diskusija i rasprava čak i ljudi koji su odlični poznavaoci rase, ali u suštini postoje dve osnovne teorija.

Prvu manje verovatnu teoriju zastupaju neki istaknuti nemački kinolozi koji smatraju da je rasa izvorno Nemačka.

Druga teorija na čijoj strani se nalazi mnogo više argumenata ukazuje na to da je Rotvajler kao rasa nastao još u Rimskom carstvu, a da je u Evropu dospeo prilikom osvajačkih pohoda rimske vojske. Kako bi se prehranili tokom vojnih pohoda, rimski vojnici su sa sobom vodili i stada goveda o kojima su brinuli Rotvajleri koji su u tom periodu bili pastirski psi bez premca. Tako Rotvajleri ostaju na teritoriji današnje Nemačke, a naziv Rotvajler, potiče od nemačkog grada Rottweil koji je tokom XVIII i XIX veka bio stočni trgovinski centar, pa je i potreba za psima kakvi su bili Rotvajleri tu bila najveća. Osim za pastirske poslove trgovci su Rotvajlere koristili kao pratnju i prilikom transporta novca. Kako u drugoj polovini XIX veka transport životinja počinje da se odvija železnicom, tako se smanjuje i potreba za ovom rasom pa je pred kraj XIX veka rasa bila gotovo pred izumiranjem. Na izložbi pasa 1882. godine u gradu Heillbronn-u je bio prijavljen samo jedan primerak ove rase.

Početkom XX veka grupa Nemačkih odgajivača se udružuje kako bi očuvali rasu, u čemu i uspevaju, tako da je danas Rotvajler druga najpopularnija rasa na severno američkom kontinentu.

Spomenik Rotvajleru u Nemačkom gradu Rottweil-u

Rotvajler zanimljivosti:

Da li ste znali koja rasa pasa ima zvanično najjači izmereni ugriz, upravo je Rotvajler u pitanju sa ugrizom od 250 kg/cm2. Rotvajler je i na još jednoj ne toliko popularnoj listi u samom vrhu, a to je lista napada na ljude koji su se završili smrtnim ishodom. Rotvajleri se na ovoj listi nalaze na drugom mestu odmah iza Američkih pit bul terijera.

Rotvajler karakteristike (temperament):

Rotvajleri su inteligentni, hrabri, odani i nepoverljivi prema strancima. Univerzalna rasa koja je podjednako dobra u funkciji policijskih pasa, čuvara, vodiča slepih, tragača ili porodičnih pasa. Samopouzdanje im nikad ne manjka, pa su zato verovatno i toliko uspešni u svakom zadatku koji vlasnik postavi pred njih.

Loš glas koji ih često bije u medijima je naravno samo posledica neodgovornosti vlasnika, u pitanju je odgovoran čuvar koji ništa ne prepušta slučaju. Ženke su blaže naravi, pa ako ste čvrsto rešeni da uzmete Rotvajlera kao prvog psa, preporučujemo da to bude ženka. Odani su vlasniku, ali se vezuju i za ostale članove porodice podjednako, i lepo funkcionišu sa decom. Rotvajleri su energični psi ali sa umerenom željom za kretanjem, a uz to su i skloni gojaznosti, pa ako se odlučite za ovu rasu računajte da ćete dosta vremena provoditi sa svojim psom u prirodi kako biste ga održali u vrhunskoj formi.

Rotvajler karakteristike (eksterijer):

Prosečna težina mužijaka Rotvajlera je 50-60 kg, sa prosečnom visinom od 60-70 cm u grebenu, dok su ženke teške 35-47 kg i u grebenu visoke 55-63 cm.

Odrastao Rotvajler odaje utisak moćnog, snažnog, nabijenog psa, širokih leđa i grudnog koša. Glava je krupna, vrlo široka, sa jakim čelom. Oči odaju utisak mirnoće i staloženosti, bademastog su obilika i tamno smeđe boje. Njuška je srednje dužine, a uši su visoko postavljene, male, trouglaste, padaju napred.

Rep dugačak, često obrastao dužom dlakom i vodoravno nošen.

Dlaka je kratka, oštra, gusta i crna sa karakterističnim paležom (braon-crvenkastom nijansom) koji se prostire na obrvama, bočnim i donjim delovima njuške, vratu, grudima i nogama (uključujući i šape). Poddlaka se ne sme videti ispod dlake.

Rotvajler u stanu:

Umerena želja za kretanjem, kratka dlaka, odanost porodici, i karakteristike dobrog čuvara Rotvajlera čine izuzetno pogodnim za stan. Povedite računa o tome da je u pitanju izuzetno krupan pas, pa ako procenite da imate dovoljno mesta u stanu za još jednog krupnog člana domaćinstva imate našu punu podršku. Kratka i tamna dlaka ne traži puno nege, pa će četkanje jednom nedeljno biti sasvim dovoljno kako biste vašeg ljubimca održavali urednim. Rotvajleri odlično podnose  niske temperature pa su pogodni i za život u dvorištu, povedite računa o tome da teže podnose visoke temperature, pa im napravite mogućnost da se tokom toplih letnjih meseci sklone u hlad iz kog će moći mirno da motre na sva dešavanja. Pošto su izuzetno nepoverljivi prema strancima obavezno vidno obeležite ulaz u dvorište ili stan koje čuva Rotvajler.

Rotvajler dresura:

Rotvajleri spadaju u visoko inteligentne pse, sa izraženom željom za učenjem pa će dresura biti pravo uživanje ako uz pravovremenu socijalizaciju psa, nametnete sebe kao dominantnu figuru.

Rotvajler dresura

Rotvajler ishrana:

Prvi jako bitan moment kada je ishrana ove rase u pitanju je da nikako nakon hranjenja psa, psa ne izlažete fizičkim aktivnostima, naročito ne skakanju. Kao i mnoge druge velike rase, tako je i Rotvajler zbog specifičnih anatomskih karakteristka sklon pojavi torzije želuca (u pitanju je akutno stanje koje za kratko vreme može dovesti do uginuća psa). Rotvajleri su takođe skloni i gojaznosti koja za sobom može da povuče čitav niz drugih zdravstvenih problema, pa hrana nikako ne sme biti previše masna i kalorična naročito kod manje aktivnih i starijih pasa. Preporučujemo ishranu granulisanom hranom nekog od renomiranih proizvođača sa što većim procentom protein životinjskog porekla. Preporučljivo je da hrana bar u prvih 18 meseci bude u klasi super-premijum. Hrana treba da bude prilagođena starosnoj kategoriji, kao i fiziološkim (rast, trudnoća, dojenje, itd.) i fizičkim karakteristikama same jedinke (trening, gojaznost, itd.).

Rotvajler zdravlje:

Rotvajleri su skloni: displaziji kukova, podložniji od drugih rasa parvovirozi (mačija kuga), torziji želuca, gojaznosti, hipertrofičnoj kardiomiopatiji, pojavi osteosarkoma koji predstavljaju i najčešći uzrok ranih uginuća. Prosečan životni vek je 8-10 godina.

Rotvajler cena:

Prosečna cena šteneta Rotvajlera u Srbiji je od 100 do 500 evra. Psi šampionskog porekla mogu biti i znatno skuplji.