staford
Američki stafordski terijer – Staford

(Staford, Američki staford terijer, Američki staford, Staford terijer, AST, engl. American staffordshire terrier)

Američki stafordski terijer je kao rasa pod ovim imenom registrovan tek 1972. godine kako bi se konačno napravila razlike između ove rase i Stafordskog bul terijera, njegovog bliskog evropskog rođaka od kog je i potekao. Još početkom XIX veka u Engleskoj se krenulo sa ukrštanjem tadašnjih buldoga i terijera kako bi se dobio savršen borac, snažan, okretan, izdržljiv, neustrašiv, snažnog ugriza.

Namena ovih pasa je bila da učestvuju u borbama životinja koje su u tom periodu bile jako popularne, a psi koji su stvoreni su bili bez premca.

Kolonizacijom Amerike ovi psi sa svojim vlasnicima stupaju na tlo Američkog kontinenta, a od njih daljom selekcijom nastaju današnji Američki stafordski terijer i Američki pit bul terijer.

U slučaju Stafordskog terijera daljom selekcijom favorizovani su i dalje prvenstveno hrabri psi, ali veći, odgovarajućih eksterijernih karakteristika, dobri čuvari koji su odani porodici.

Staford zanimljivosti:

Čuveni predak današnjih Stafordskih terijera, popularni “Stubby”, je tokom prvog svetskog rata unapređen u čin narednika. Njegove glavne dužnosti bile su čuvanje neprijateljskih zarobljenika, kao i pravovremeno upozoravanje na neprijateljske napade bojnim otrovima.

Staford karakteristike (temperament):

Stafordi su hrabri, odani, zahvalni, energični, inteligentni i stabilni psi. Izuzetno su vezani za sve članove porodice sa kojom žive, i u svakom momentu spremni da se bore do smrti za svakog člana porodice, ne birajući protivnika i ne obazirući se na moguće ishode. Ova njihova u suštini najlepša osobina, koja je samo odraz njihove neograničene ljubavi i odanosti se na žalost često zloupotrebljava i dovodi do toga da dobijaju epitete koje nikako ne zaslužuju. Ne postoje opasne rase, postoje samo opasni i neodgovorni vlasnici koji će od svakog psa bez obzira na rasu za kratko vreme napraviti pravu zver.

Često ćete pročitati u raznim tekstovima (koje najčešće pišu ljudi koji su Staforda videli samo na slikama, eventualno u prolazu) da je u njihovom vaspitanju neophodna “čvrsta ruka” i da se ne preporučuju osobama koje nemaju dovoljno iskustva u odgoju pasa. Sa ovim se ne slažemo, Stafordu pružite ljubav i stavite do znanja šta je nepoželjno ponašanje i nikad vas neće dovesti u neprijatnu situaciju. Takođe nije neophodno učiti ih da očekujete njihovu zaštitu, ako se nađete u situaciji da vam je potrebna njihova zaštita oni će to uočiti pre vas i odreagovati kako samo oni znaju.

Obratite pažnju na ljubomoru, jedina situacija u kojoj mogu da napadnu drugog psa bez povoda je posesivnost (ljubav prema vlasniku, određenoj igrački, itd), ljude neće napasti ni tada, ali će pokušavati da vam se uguraju u krilo po svaku cenu i tako privuku pažnju na sebe.

 Povodac i zaštitna korpa su neophodni tokom šetnje, ne samo zato što to zakon propisuje, već i da biste zaštitili imidž ove rase (svaka njihova reakcija u kojoj budu štitili sebe ili vas će u medijima biti zloupotrebljena).

Stafordi uživaju u igri kako sa svojim vlasnikom, tako i sa ostalim životinjama. Svaki put dok ih budete gledali kako jurcajaju i izvode razne gluposti ne bi li privukli vašu pažnju, shvatićete da oni ostaju štenci celog života.

Stafordi obožavaju decu, a deca koja odrastaju uz Staforda imaju najiskrenijeg prijatelja i najmoćnijeg telohranitelja koji će biti na zadatku 24 časa dnevno 365 dana u godini.

Staford karakteristike (eksterijer):

Staford treba da odaje opšti utisak snažnog, utegnutog, spretnog, a u hodu elegantnog psa. Prosečna visina 43-48 cm u grebenu. Prosečna težina 25-32 kilograma.

Na prvi pogled dominira snažno telo: jak vrat srednje dužine bez viška kože, jake grudi, mišićave zadnje noge, i ne toliko dubok, koliko širok grudni koš, jake kosti prednjih nogu koje su prave i specifičan oblik glave.

Lobanja je široka, mišići obraza vrlo izraženi, vilice jake, njuška srednje dugačka sa vrlo izraženim stopom (mesto gde njuška prelazi u čelo). Nosna pečurka je crna, a usne dobro priležu i nemaju delove koji vise. Oči su okrugle, tamno pigmentisane, nisko locirane i razmaknute. Poželjna je i tamna pigmentacija kože rubova kapaka. Uši su kratke, nošene u vidu ružinog uveta ili uspravne (ne smeju slobodno da padaju na napred). Zubalo makazasto (gornji zubi su ispred donjih i blisko naležu jedni na druge).

Rep je nisko usađen, kratak. Ne sme biti nošen iznad površine leđa, niti uvijen.

Dlaka je kratka, gusta, sjana, a na dodir čvrsta.

Dozvoljene su sve boje osim: bele (više od 80 %), kombinacije crne sa paležom i boje džigerice.

Mane: depigmentacija nosne pečurke i rubova kapaka, svelte oči, predgriz i podgriz, nepravilno nošen i predugačak rep, nepravilna pigmentacija dlake.

Staford u stanu:

Stafordi se odlično snalaze kako u stanu, tako i u dvorištu. U stanu će sigurno manji problem praviti kratke oštre dlake, koje će se kao iglice zabadati u vaš nameštaj i koje ćete tako zabodene jako teško usisati. S druge strane, osobina da jako retko laju, i da dobijate savršenog čuvara i prijatelja ih čini više nego pogodnim i za život u stanu.

Staford dresura:

Stafordi su jako inteligentni, ali i tvrdoglavi. Ako budete našli način da ih animirate i da im dresuru predstavite kao igru, vrlo brzo mogu da nauče sve osnovne komande, a da u tom učenju uživate i vi i oni.

Staford ishrana:

U današnje vreme kada na tržištu ima mnogo kvalitetne fabričke, granulisane hrane problem ishrane pasa je znatno olakšan vlasnicima. Preporuka je da bar u fazi razvoja psa hranite nekom od hrana koje su u super-premium klasi.

Staford zdravlje:

Stafordi spadaju u zdrave rase pasa. Problemi koji se retko mogu očekivati su displazija kukova, i atrofija malog mozga koja se javlja samo kod ove rase. Obe bolesti su nasledne, pa povedite računa o tome prilikom nabavke psa. Prosečan životni vek je 10-14 godina.

Staford cena:

Prosečna cena za štene staforda u Srbiji je između 100 i 300 evra.

Rotvajler

13. 06. 2020
Next Post
rotvajler

5 Comments

 • Aleksandar

  ,
  29. 04. 2022 @ 12:21

  Kako da proverim da li je moj pas staford psoto imam PSA starog 6 meseci I ne znam da li je 100 % staford . Vidi se da I’ma staforda u njemu Ali nemam 100 % sigurnosti da je ciste rase

  • Aleksandar Pantic

   ,
   11. 05. 2022 @ 12:49

   Poštovani Aleksandre, nikada ne možete biti apsolutno sigurni da li je Vaš pas “čistokrvan” kada je pasmina u pitanju ako nemate pedigre iz kog se vidi poreklo psa. Čak ni sam pedigre nije apsolutna garancija da je pas “čistokrvan” pošto odgajivači često pare jednog psa, a leglo prijavljuju na drugog,
   tako da apsolutna garancija za to što Vas interesuje ne postoji. Apsolutno je samo jedno, a to je da ste dobili najvernijeg i najboljeg prijatelja i da u tome treba da uživate. Srdačan pozdrav.

 • Ana

  ,
  12. 10. 2022 @ 23:03

  Staford star 10 godina, koje vakcine treba da primi?
  Hvala

  • Aleksandar Pantic

   ,
   20. 10. 2022 @ 09:07

   Poštovana Ana,
   odrasli pse se bez obzira na rasu i starost vakcinišu jednom godišnje vakcinom protiv besnila (koja je zakonom obavezna),
   kao i polivalentnom vakcinom koja ga štiti od svih najčešćih zaraznih bolesti pasa koje su prisutne na ovim našim prostorima (nije obavezna zakonom, ali vrlo korisna). Srdačan pozdrav.

 • Aleksandar Pantic

  ,
  09. 01. 2023 @ 09:12

  Bilo bi dobro da posetite neku bolje opremljenu veterinirasku ambulantu, u kojoj bi mogao da se odradi ozbiljniji klinički pregled (sa kompletnom dijagnostikom). Dosta toga može diferencijalno dijagnostički da dođe u obzir, od crevnih parazita (glista), preko različitih virusnih oboljenja koja se često javljaju kod te starosne kategorije pasa, pa do trovanja. Nismo na žalost u situaciji da možemo ovako da Vam rešimo problem, ali u svakom slučaju se može desiti da je problem lako rešiv uz adekvatnu dijagnostiku, pa je preporuka da psa što pre odvevete u neku ambulantu ili kliniku koja ima uslova da postavi dijagnozu, a onda i nastavi sa adekvatnim lečenjem Vašeg ljubimca. Srdačan pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *