Gojaznost kod pasa

Kao što smo i obećali ove nedelje ćemo se pozabaviti problemom gojaznosti.

Gojaznost jeste jedan od najčešćih problema starijih pasa koji su naša trenutna tema, ali se može javiti i kod ostalih starosnih kategorija.

U svakom živom i zdravom organizmu postoji jedno specifično stanje koje nazivamo homeostaza. Homeostaza predstavlja stanje savršene ravnoteže, koje plastično možemo predstaviti kao dečiju klackalicu na kojoj u ovom slučaju imamo jednak broj kalorija sa obe strane klackalice. Tačnije sa jedne strane imamo broj kalorija koje unosimo hranom, dok sa druge strane isti broj kalorija trošimo kako na razne metaboličke procese koji se odigravaju u organizmu, tako i na sve fizičke aktivnosti ljubimca. Onog momenta kada broj kalorija unetih hranom bude veći od utroška kalorija koje se nalaze na suprotnoj strani klackalice u organizmu počinju da se talože masti i polako ulazimo u gojaznost.

Suštinski je bitno da shvatimo da gojaznost ne predstavlja samo estetski problem, već da za sobom vuče i čitav niz drugih zdravstvenih problema koji se mogu ispoljiti na različitim sistemima organa: lokomotorni trakt (kosti, zglobovi i ligament), kardiovaskularni sistem (srce i krvni sudovi), endokrini sistem (žlezde sa unutrašnjim lučenjem), digestivni trakt (jetra I pankreas), itd.

Ako je vaše pitanje kako sprečiti gojaznost, odgovor se sam nameće iz prethodne priče o klackalici, samo uskladite unos hrane i nivo fizičkih aktivnosti vašeg ljubimca i problema neće biti.

Korisni saveti:

1.Od momenta kada ljubimac uđe u vaš dom morate da ga uobročite. Broj obroka mora biti uskladjen sa starosnom kategorijom psa i uvek u isto vreme.

2.Ne praktikujte davanje poslastica psu, već svaki put kada imate viška novca koji ste poželeli da potrošite na poslastice uložite u kupovinu kvalitetnije hrane.

3.Ne nasedajte na tužan izraz vašeg ljubimca dok ručate za stolom, u pitanju je samo vrhunska gluma.

4.Izbegavajte da samostalno pripremate hranu za svog ljubimca, osim ako niste nutricionista pa eventualno znate kako savršeno da izbalansirate obrok.

5.Ostatke od vaših obroka ne dajte ljubimcu, već ih bacite u smeće.

6.Praktikujte svakodnevne fizičke aktivnosti, osim što je dobro za zdravstveno stanje vašeg ljubimca, ovo će pomoći i vama da održite vitku figuru.

7.Ne nosite psa u rukama, pas mora da se kreće, a ako kojim slučajem niste zadovoljni količinom tereta koji nosite tokom šetnje, nabavite tegove koji su tome i namenjeni. Mnoga istraživanja su potvrdila da ova pojava osim što može biti jedan od uzroka gojaznosti vašeg ljubimca, izaziva i čitav niz poremećaja u ponašanju pasa.

8.Obratite pažnju na ishranu ljubimaca posle sterilizacije , kastracije, kao i kod starijih pasa jer se kod ovih kategorija smanjuje zainteresovanost za fizičkim aktivnostima.

U sledećoj objavi ćemo pričati o tome, šta nam je činiti, ako već imamo gojaznost kao problem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *